Klima telepités

Mitől függ klíma telepítés, klíma szerelés ára?

Klíma telepítésnél, klíma szerelésnél kollégáink a következőkre figyelnek:

Az ideális hely kiválasztása a beltéri és a kültéri egység számára. Sok mindenre kell figyelni, de talán az egyik legfontosabb dolog, hogy a beltériből kiáramló hideg vagy meleg levegő közvetlenül ne ránk irányuljon. Ügyelni kell, hogy a működés közben keletkezett kondenzvíz ki tudjon folyni. Hűtés közben a kondenzvíz a beltéri egységben keletkezik. A legköltséghatékonyabb a gravitációs kondenzvíz elvezetés. Amennyiben ez nem megoldható akkor szivattyút kell alkalmazni. Sajnos ez növeli a klíma telepítési árát. Egy ilyen kondenzvíz szivattyú ára 20.000- 25.000 Ft között mozog. A klíma beüzemelés során nem javasoljuk a kondenzvíz bekötését a csatornarendszerbe. Hátránya, hogy amennyiben a csőrendszer kiszárad, a csatornaszag vissza tud áramlani a szobába. Ez leginkább télen jelentkezik.

A kültéri egység elhelyezésnél figyelembe kell venni, hogy az évek alatt a kültéri egységet karbantartani és takarítani kell. Nagyon fontos, hogy az egységeket minimum évente, de szükségszerűen tisztítsuk! A keletkezett port, szennyeződést el kell távolítani, hogy a klíma hatásfoka ne romoljon. Ezen felül az élettani hatás miatt is fontos. A nem megfelelően karbantartott beltéri egység felületén megtelepedhet a gomba és a penész, amelyek használat közben a levegőbe kerülnek. Ezeknek a belégzése betegségeket okozhatnak. Fűtés esetén a kültérin kezd el csöpögni a víz (a fűtésre is ajánlott klímáinkban már van leolvasztó modul, hogy ne jegesedjen el a klíma).

A beltéri és a kültéri között lévő távolság határozza meg a csövezés árát. Az alap szerelési díj 3 méter csövezést tartalmaz. Amennyiben a távolság 3 méternél nagyobb, úgy 7000 Ft / méter áron tudjuk ezt megoldani. Fontos, hogy nagyobb távolság esetén a klímagázt után kell tölteni, hogy a klíma hatásfoka megfelelő maradjon. A gáz utántöltést is tartalmazza a csövezés ára. 

Kábelcsatornában vezetjük el a kültéri egységet és a beltéri egységet összekötő vezetékeket, csöveket. Ebben a csatornában kap helyet a kondenzvíz, a klíma szigetelt réz cső és az elektromos kommunikációs kábel is. A lehető legesztétikusabb megoldást választjuk ki a kábelcsatorna kialakítása során. A telepítési ár tartalmazza a kábelcsatorna árát.

Főszezonon kívül cégünk vállalja a falban történő elvezetést is. A falhoronymarás azonban nagy porral jár, még a legnagyobb odafigyelés mellett is. Hiába használunk nagy teljesítményű porszívót a horonymarás akkor is porral jár. A falban való csőelvezetést követően gipsszel helyreállítjuk a falat. Azonban ezután festőkkel tudja helyreállítani, festetni/tapétáztatni a falat.

A horonymarás ára függ a fal minőségétől (gipszkarton/tégla vagy ytong) hozzávetőlegesen 12.000 Ft / méter áron tudjuk vállalni. Minden esetben szükséges egy előzetes felmérés.